Multi-level open plan living space

EP Architects were recommended to this client to provide architectural services to design a five meter deep single storey rear extension including internal alterations to this 1930’s private semi-detached house.

The brief was to design a single storey kitchen and dining space to the rear of the property in the location of the existing conservatory. Internally the existing WC was to be removed and incorporated into the new ground floor plan with a utility space. Due to the steep slope from the front to the rear of the property, the existing ground floor was 1.1 meters above external ground level. EPA designed a multilevel plan to match the sites fall and produce supporting documents to justify the extension depth, which is not normally approved by the local authority.

Large sliding patio doors and roof windows draw light into the kitchen and dining spaces and provide views of the garden from the new rear lounge.  Internally, the existing kitchen was divided to provide a large utility room and cloakroom.  The low angle of the extension roof required specialist ultra-low pitch plain tiles which match the profile of the main roof tiles.

This project is currently under construction, we will be back soon with an update.

Review

I would confidently recommend EP Architects to others."

"I used EP for a rear single storey extension to my 1930’s semi to house a new kitchen diner. They were very helpful from the outset. They listened to my ideas and requirements, told me what was possible and what wasn’t and made constructive suggestions which I took on board before the plans were drawn and as we went along.

The architects work as a great team, whoever answered the phone could answer my query and they kept me informed all the way through the process. I would happily use them again.

KatrinaT-3221 Nov 2019
Read more reviews

Services used

View all services

Survey

Concept

Planning

Building Regulations

Construction Drawings

Share this project